tirsdag 1. januar 2008

Abortregister

Jeg leser at alle kvinner som velger å ta abort, nå skal få opplysningene sine i et abortregister. Neimen, så hyggelig. Ja, for jeg antar dette registerert skal være til kvinnens eget beste? At det opprettes for bedre å kunne ivareta kvinnen i etterkant? Fantastisk tiltak. For det kan vel aldri være sånn at dette registeret skal gjøre hver enkelt kvinne om til et tall i statistikken? Det kan vel aldri være meningen at så mange vonde skjebner skal radbrekkes ned til tørre tall og harde "fakta"? Ja, jeg sier "fakta", for dette registeret har ingenting med fakta å gjøre. Det er noe forbanna tull.

Så dere vil registrere? Ja, værsågod. Dere registerer vel alt sammen da? Årsak, for eksempel. Hvorfor akkurat dette menneske har måttet ta dette valget? Dere spør hver eneste en av dem om de har blitt voldtatt. Om de fortsatt har partneren hos seg. Om de brukte prevensjon som allikevel ikke holdt?

Er det et eget skjema for de som ikke har et solid nettverk rundt seg? Kan de bli registrert som ensomme, slik at frivillige kan følge dem opp i ettertid? Vil man kunne krysse av for at man ikke klarer å snakke med noen om dette? At de man anser som sine beste venner, akkurat i dette tilfellet ikke strekker til?

Kvinnens følelser vil selvsagt bli kartlagt og registrert. Den totale angsten hun opplevde da hun satt med en positiv test i hånda. Helt alene, på et sted hun ikke kalte hjemme. Uten kontakt med han som engang sa han var glad i henne. Angsten, følelsen av å være helt alene, følelsen av å ikke ha et reelt valg. Alt dette vil selvsagt bli registrert.

Når disse kvinnene, i sitt første møte med sykehuset, bryter sammen i krampegråt på gangen, vil det være formildende? I registeret, som er så viktig å ha? Vil man få en kommentar i margen, som sier at hun viste følelser og dermed nok ikke er helt idiot allikevel? Og er det i noens interesse å registrere holdningen til de sykehusansatte i slike tilfeller?

Hvis dere virkelig vil registrere, så synes jeg dere skal ta dere bryet med å gjøre det skikkelig. Still spørsmål. De er så enkle. Hvordan, hvorfor, hva skal til.. Kan jeg foreslå et hjemmebesøk? Så kan dere jo sitte på sengekanten og "registrere" at det finnes de som ligger med hånda på magen og gråter "unnskyld" til sitt ufødte barn i åtte strake timer. Før hun knytter på seg skoene, og reiser avgårde for å bli statistikk.

Jeg sier ikke at alle som tar abort egentlig er en hverdagshelt. Jeg sier ikke at det ikke finnes de som bruker abort som prevensjonsmiddel. Jeg sier ikke at det ikke er grunner til at sykehuspersonalet er kalde og lite imøtekommende.

Jeg sier at alle som tar abort fortjener å bli møtt med respekt i utgangspunktet. Jeg sier at man ikke kan registrere, og tro at man kan kalle tallene for fakta. Jeg sier at for mange kvinner blir livet aldri det samme igjen. Noen kvinner sliter resten av livet med følelsen av å mangle et barn, uten egentlig å kunne sørge, og uten å ha en grav å gå til.

Jeg sier at jeg lar meg provosere når jeg leser at man skal opprette et register det bare er et tidspørsmål før noen hacker seg inn i og misbruker.

Jeg sier at jeg bryr meg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

GUUUUUD så bra skrevet, Beathe! Du må sende det inn. Til den komiteen som foreslår dette registeret, feks. Fy flaten så bra skrevet, altså!

Klem

Unknown sa...

Du traff meg midt i hjertet.

Anonym sa...

Dette MÅ du bare sende inn et eller annet sted! Utrolig bra. Ingen kunne skrevet det bedre. Tenk så heldig du er som skriver så bra. Jeg tror faktisk ingen andre kunne ha skrevet det bedre. Helt sant. Hører du?